Suurihopea rotuna

Tälle sivulle kerään kirjoittamiani tekstejä suurihopeasta rotuna: Sen historiasta turkis- ja lihakanina sekä myös sen tämän päivän roolista pääasiassa lemmikkinä sekä näyttely- ja tuotantokanina. Laitathan minulle viestiä, mikäli huomaat tekstissä virheitä! Tekstit on kirjoitettu mahdollisimman pitkälti alkuperäislähteitä käyttäen ja lähdeviitteet ovat esillä. Silti virheiden mahdollisuus on aina olemassa - etenkin, kun tieteellinen osaamiseni on historiantutkimuksen parissa esimerkiksi eläinlääketieteen sijaan.

Isojen hopeakaniinien historia

Hopeanvärisiä kaneja kasvatettiin ja jalostettiin varmuudella jo 1600-luvulla ainakin Ranskassa ja Englannissa. Yksi ensimmäisistä varmoista viittauksista hopeanvärisiin kaneihin sekä niiden jalostukselliseen valintaan lienee englantilaisen runoilija Gervase Markhamin (1596-1637) kuvaus vuodelta 1631. Myös Charles Darwin huomioi hopeakanit kirjoituksissaan vuonna 1868 teoksessa The Variation of Animals and Plants under domestication...

Koko teksti tulossa myöhemmin!

Suurihopea tänä päivänä ja sen standardit

Suurihopeiden rotumääritelmät ovat erilaisia eri maissa. Pohjoismaisessa kanistandardissa suurihopealla tunnetaan useita eri värejä, muualla Euroopassa sekä monissa yksittäisissä maissa on oma määritelmänsä suurihopealle ja esim. Britanniassa ja Yhdysvalloissa eri värit on laskettu osittain tai kokonaan omiksi roduikseen.

The British Rabbit Council (BRC) jakaa isot hopeakanit kuuteen eri rotuun, joista Argenté de Champagne on lähinnä meidän suurihopeaa.

Myös suurihopeiden standardin mukaiset koot vaihtelevat Yhdysvaltojen 3,6 kg minimipainosta Pohjoismaisen standardin 4,61 kg alarajaan. (ARBA 2018; BRC 2016, EE 2016; 99-100; SKY 2012.)...

Koko teksti tulossa myöhemmin!